Čeští lvi a lvice dobyli Balaton

Dub 22, 2024

Je brzké sychravé pondělní ráno 15. dubna 2024 a dva smíšené týmy žáků a žákyň vojenské střední školy vyráží na dlouhou cestu na Balaton. Již po čtvrté se účastníme mezinárodních závodů vojenských škol „International Cadet Cup“ pořádaných v Maďarsku. Každý tým je čtyřčlenný, složený ze tří kluků a jednoho děvčete. I letos chceme uspět, protože z předešlých ročníků máme zatím dvě stříbra. Samotnému odjezdu předcházela důkladná příprava a výběr našich závodníků a také slib daný zesnulému zástupci velitele školy pplk. Viliamu Bekemu, že mu letos přivezeme zlato.

Po obědě přijíždíme do rekreačního střediska maďarské armády na Balatonu. Závodů se účastní 9 zahraničních týmů z Maďarska, Rakouska, Polska, Rumunska a Srbska včetně nás. Na losování nám jsou přidělena startovní čísla týmů 3 a 7. První den probíhají v odpoledních hodinách ještě tréninky na jednotlivých disciplínách a týmové porady. Samotný závod je rozdělen do dvou dnů.

První den nás čeká    

1) zdravotní příprava se střelbou s paintballových zbraní,

2) střelba s airsoftových zbraní, hod granátem na cíl a lodě,

3) topografie,

4) biatlon, střelba z laserových zbraní a běh.

Druhý den                 

1) překážková dráha, 13 překážek,

2) orientační běh, bludiště,

3) štafetový běh s maketou útočné pušky.

První závodní den již od rána prší, je zima 15 stupňů a nepříjemně fouká. Obě naše družstva bojují s maximálním nasazením a na konci dne můžeme být spokojeni, protože máme jedno družstvo na prvním a druhé družstvo na pátém průběžném místě. Rozdíly v pořadí jsou však minimální a je třeba zabojovat i druhý den. Změna ve druhém dni je pouze v počasí, kdy již neprší. Po dalších dvou disciplínách se náš tým stále drží na prvním místě. Čeká nás rozhodující závod štafetový běh se zbraní. Náš tým zvládá s vypětím všech sil a neocenitelnou podporou druhého českého týmu doběhnout v popředí a uhájit celkové první místo. Sen se stal skutečností a slib byl splněn – vyhráli jsme.

Děkuji oběma týmům za maximální nasazení a obětavost v přípravě i samotném závodě a příkladnou reprezentaci vojenské střední školy a Armády České Republiky.

mjr. Mgr. Ing. Petr TATALÁK