MMA zápasník četař Humburger potrénoval s žáky v Moravské Třebové

Dub 8, 2024

Četař Dominik Humburger z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci je bojovník tělem i duší. Kromě toho, že absolvuje každodenní zaměstnání na svém mateřském útvaru, se osmadvacetiletý voják věnuje již od střední školy bojovému umění MMA (mixed martial arts – smíšená bojová umění), na které přesedlal z boxu. A není tajemstvím, že posledních 9 zápasů již absolvoval na profesionální úrovni s bilancí 8 výher, jedna porážka. Přesto si i ve svém nabitém diáři našel čas, aby zavítal za žáky do Moravské Třebové.

Setkání odstartovalo úvodní besedou, kde Dominik řekl něco o sobě a o tom, co ho přivedlo k zápasení. Také popsal svůj běžný den a poodhalil zákulisí svého tréninku. „Trénuji dvakrát až třikrát denně a k tomu si plním své povinnosti vojáka, je to náročné, ale na druhou stranu obě věci mě neskutečně baví,“ svěřil se četař Humburger, neboli „Hambáč“, jak je mu již po dlouhá léta přezdíváno. Také popsal svoji ne zrovna lehkou cestu k vrcholovému zápasení. „Vstával jsem ve čtyři ráno, abych stíhal trénovat, měl jsem jen trénink, práci a psa, na nic jiného mi nezbýval čas“, popsal Dominik jedno z těch náročnějších období své kariéry.

Následovaly dotazy od žáků, kteří se zajímali nejen o trénink, přípravu na zápas, ale i o pracovní náplň, kterou u „chemiků“ v Liberci zažívá. Otázka padla i na stravování, a tak jsme se dozvěděli, že taková svíčková pečeně se dá v rámci tréninku úplně bez problémů konzumovat s rýží.

Po lehké večeři následoval přesun do místní tělocvičny učené pro výcvik bojových umění, kde četař Humburger za doprovodu svého kolegy a kamaráda z Aktivních záloh Ivana Ivanky společně s žáky potrénoval. V první lekci se vydatně věnoval začínajícím bojovníkům. Ukázal jim, jakým způsobem provádí základní techniky a žáci si potom mohli vše na vlastní kůži vyzkoušet.

Další část večera pak byla věnována těm pokročilejším, kteří tak mohli pozorovat a zažít trénink skutečného MMA profesionála, což je zkušenost, která se jen tak nepoštěstí. A tak přišly na řadu i složitější chvaty, které například souvisely s napadením ze zálohy, nebo se schopností získat převahu i nad soupeřem praktikujícím zákeřné techniky.

Jsme velmi vděčni četaři Dominiku Humburgerovi za to, že si našel čas na naše žáky a věříme, že jeho příběh může být pro mnohé inspirací a důkazem, že za tvrdou prací se skrývá náležitá odměna.