Daruj krev, zachráníš život

Lis 6, 2023

Krev je stále nenahraditelnou tekutinou a její dostatek pro krevní transfúze závisí zejména na čestných dárcích. Každý člověk v průměru za život dostane pět  transfúzí. Zároveň pro krevní soběstačnost celé Česko potřebuje ročně 35 000 nových dárců. A to není zanedbatelné číslo. O to více je potěšující, že mnoho našich žáků si uvědomuje tuto potřebu v jejich mladém věku.

Již třetím rokem probíhá spolupráce s Transfúzní službou AGEL a.s. v Šumperku. Za tu dobu jsme darovali více než 150 litrů krve a bylo zaregistrováno téměř 200 prvodárců. „Díky obrovskému zájmu z řad studentů jsme od tohoto roku přešli k vícedenním odběrům. Všichni najednou se k nám prostě v jeden den nevejdou,“ popsala s úsměvem Marcela Kučerková, referent marketingu AGEL Transfúzní služby.

Jsem neskutečně rád za všechny naše mladé čestné dárce, jsem na ně hrdý a doufám že u dárcovství zůstanou po většinu svého života. Pomáhat ostatním je přirozené a pro budoucí profesionální vojáky známkou příkladného charakterového rysu,“ sdělil pplk. Ing. et Ing. Ondřej Kropáček, který stojí za zrodem celého projektu.

Skutečně nás těší, že naši žáci chápou pojmy a hodnoty jako jsou občanská sounáležitost, dobrovolnost nebo ochota pomoc a zároveň jsme hrdí na jejich připravenost přetavit tato slova ve správné činy.

npor. Mgr. Jan KONOPČÍK