Bitva o Sokolovo a historie názvu města Sokolov

Dub 20, 2023

Dne 30. 3. 2023 žáci VSŠ a VOŠ MO oboru strojírenství položili společně se starostou města Sokolov květiny k soše bojovníka a připomněli si tak 80. výročí bitvy o Sokolovo.

Sokolovo je malá obec na Ukrajině, kde se v březnu 1943 odehrály krvavé boje zbrusu nové jednotky – 1. československého samostatného praporu v SSSR s přesilou nepřítele, který se znovu snažil uchvátit již jednou osvobozený Charkov vzdálený necelých 30 km. Výborně vycvičení, dobře vyzbrojení a pro boj za svobodu velmi motivovaní Čechoslováci pod velením plukovníka Ludvíka Svobody tu hrdinně vzdorovali početné přesile tanků a plamenometů, aby se zapsali jako první pozemní jednotka zahraničních vojáků, kteří bojují na východní frontě proti nenáviděným nacistům. Naši vojáci před 80 lety umírali nedaleko míst, kde dnes ukrajinská armáda brání svou vlast proti vpádu neméně krutého protivníka. 

Následně čekala žáky přednáška k 75. výročí přejmenování města Falknova na Sokolov. Sokolow, Falkenau, Falknov, Sokolice či Sokodoly. To jsou jen některé z názvů, které se v souvislosti s pojmenováním města Sokolov v historii objevily. Některé už v 19. století. Město se jmenovalo původně Falkenau an der Eger, což česky znamená Falknov nad Ohří. Tvar Sokolow nalézáme v práci Jana Nejedlého už v roce 1830. Místopisný název Sokolow v praxi poprvé použil pražský kartograf Jan Loth v roce 1847. Po vzniku Československa se používal úřední název Falknov nad Ohří. Snahy o přejmenování po válce neutichly. Například Karel Krigler z Kohoutova u Dvora Králové nad Labem zaslal v prosinci 1945 do Falknova dopis, ve kterém navrhl jména Sokolov, Sokolice, Sokodoly či Doloslavy. V roce 1946 se pak mezi obyvateli konala anketa o změně jména města. Většina, konkrétně 87 procent, se vyslovila pro Sokolov Název vycházel z německého významu slova Falkenau, tedy Sokolí luh. Již tehdy byl na návrh historika Václava Němce spojován s bitvou u ukrajinského Sokolova. V roce 1947 požádal národní výbor ve Falknově, aby se město nově jmenovalo přímo Sokolovo. To ovšem ministerstvo vnitra odmítlo a 8. února 1948 rozhodlo o změně názvu z Falknova na Sokolov. Vzhledem k bouřlivým únorovým událostem se ale slavnostní přejmenování uskutečnilo až 31. března.