První školní den

Zář 4, 2023

Pondělí 4. září 2023 se pro mnoho mladých lidí v republice stane nezapomenutelným dnem. Některé žákyně a žáci totiž poprvé vstupují do bran základních nebo středních škol, jako jejich plnohodnotní studenti.

Nejinak tomu bylo i dnes na naší Vojenské střední škole. Bylo nám ctí přivítat více než 180 (z toho 30 na pobočce v Sokolově) nových studentů prvního ročníku, kteří se rozhodli spojit svoji životní pouť s náročným, ale zároveň přínosným, kvalitním a v neposlední řadě pestrým studiem.

Hned po průchodu branou byli naši noví studenti svěřeni jejich starším spolužákům, kteří jim pomohli s prvotní aklimatizací. Následně vyfasovali potřebný materiál, prošli lékařskou kontrolou a po obědě byli chlapci s delší vlasovou pokrývkou ostříháni.

Mezitím proběhlo setkání velitele školy a vybraných funkcionářů s rodiči, kteří se zde dozvěděli podstatné informace o fungování našeho vzdělávacího zařízení a jeho filozofii. „Jsme Vojenská střední škola a opravdu jsme zejména škola, nikoliv školící středisko speciálních bojovníků. Naším cílem je úspěšný maturant, v ideálním případě pokračující v Armádě České republiky“, poznamenal v besedě s rodiči velitel školy plukovník Ing. Milan Kalina. Po tomto setkání již následovala uvodní rodičovská schůzka v mateřských učebnách.

Hned v úterý 5. září čeká nováčky jejich první větší nástup a pak se již budou postupně přesouvat na adaptační kurz, který slouží k osvojení si základních vojenských prvků, ale i k seznámení se mezi sebou.

Celý tento přijímací proces prvních ročníků vyvrcholí slavnostním slibem v pátek 22. září, jako již tradičně na náměstí Tomáše G. Masaryka v Moravské Třebové od 10. hodin.